Sodan tuhoa pyritään minimoimaan auttamalla ukrainalaisia lapsia yhä enemmän 

23.2.2024
Uutiset

Sota Ukrainassa on kestänyt jo kaksi vuotta. Venäjän hyökkäyssodan alettua helmikuussa 2022 SOS-lapsikylä on auttanut ukrainalaisia enenevässä määrin. Suomesta käsin ukrainalaisia lapsia autetaan Let’s chat -keskustelutuella. Lisäksi Suomessa kerätään parhaillaan lahjoituksia, jotta lapset pääsisivät taas kouluun. 

Kahden viime vuoden aikana Ukrainan sota on vaikuttanut miljoonien lasten elämään ja ajanut perheitä erilleen. Ukrainassa ja sen ulkopuolella toimivat SOS-lapsikylät ovat laajentaneet tarjoamaansa apua kuluneen vuoden aikana ja auttaneet tähän mennessä lähes 400 000 ukrainalaista. SOS-lapsikylä auttaa evakuoinnissa, tarjoaa suojaa ja lääketieteellistä apua. Tukea tarjotaan sijaisperheille ja perheistään eroon joutuneille. SOS-lapsikylä on auttanut myös Venäjälle siepattujen lasten palauttamisessa takaisin Ukrainaan. 

Sota vaikuttaa kokonaiseen sukupolveen, mutta lapsen oikeuksia puolustamalla SOS-lapsikylä pyrkii ehkäisemään kielteisten vaikutusten paisumista suuremmiksi. Suomen SOS-Lapsikylä kerää parhaillaan lahjoituksia ukrainalaiselle lapsille turvatakseen heidän oikeutensa koulunkäyntiin. Lahjoituksia ohjataan muun muassa opiskelutiloihin ja koulutarvikkeisiin Ukrainassa sekä Let’s chatin toimintaan. 

Suomen SOS-Lapsikylän ukrainankielinen Let’s chat -palvelu tarjoaa keskusteluapua 7–17-vuotiaille lapsille. Chatissa on käyty jo yli 3800 keskustelua. Sotaa paenneet ja sodan keskellä elävät lapset etsivät tukea ahdistuneisuuteen ja muihin huoliin epävarmuuden keskellä. 

Let’s chatin keskusteluita analysoivat ACElife-hankkeen Tampereen yliopiston tutkijat näkevät esimerkkejä sodan laajoista vaikutuksista lapsiin, mutta myös lasten resilienssistä ja uskosta tulevaan. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi lapsen stressi koulumenestyksestä osoittaa, ettei sota estä lasta suunnittelemasta tulevaisuuttaan. 

Let’s Chat -aineistoa koskeva tutkimus julkaistaan keväällä 2024, ja tuloksista järjestetään kaikille avoin webinaari 15.3.2024.