Näin Suomen lapset voivat: Läsnä oleva aikuinen puuttuu yhä useamman lapsen ja nuoren arjesta

Lapset ja nuoret kaipaavat tukea arkirutiinien, kuten ruoka- ja unirytmin muotoutumiseen. Arjessa selviytymisen lisäksi kasvussa ovat mielen hyvinvointiin ja perheen vuorovaikutukseen liittyvät teemat. Harrastuksista toivotaan lapsille ystäviä ja sisältöä elämään, mutta perheiden kiristyneen taloudellisen tilanteen vuoksi yhä useammalla on vaikeuksia harrastaa. SOS-Lapsikylän valtakunnallinen aineisto kertoo, miten suomalaiset lapset ja nuoret voivat.
SOS-Lapsikylän julkaisema ainutlaatuinen Näin Suomen lapset ja nuoret voivat -data perustuu yli 35 000 lasten ja nuorten kanssa käytyyn keskusteluun Apuu-chatissa vuoden 2023 aikana. Apuu-chat on Suomen suurin lasten chat. Keskustelut kertovat lasten ja nuorten kasvavasta yksinäisyydestä arjessa.
Mielen hyvinvointi on vuodesta toiseen yleisin keskustelunaihe. Vuonna 2023 keskusteluista 43 % käsitteli mielenterveyden pulmia ja aihepiiri kasvoi jopa 10 prosenttiyksiköllä edellisvuoteen verrattuna. Ahdistunut mieliala on yleisin teema, siihen liittyviä keskusteluja oli yli puolet (51 %) kaikista mielen hyvinvointiin liittyvistä keskusteluista. Ahdistuneeseen mielialaan lapset ja nuoret kertovat hyvin moninaisia syitä, kuten ristiriidat ihmissuhteissa, järkyttävät tapahtumat, sosiaalinen ahdistus, pelot, masennus tai itsetuhoisuus.
Keskusteluissa korostuu vahvasti lasten ja nuorten kaipuu arjen rutiineihin ja aikuisen läsnäoloon. Yksi voimakkaimmin lisääntyneistä keskusteluaiheista on arjessa selviytyminen, johon liittyviä keskusteluja vuonna 2023 oli viidennes (21 %) kaikista keskusteluista.
”On todella havahduttavaa, kun lapsi kysyy chatissa, miten saisi yöunista kiinni. Keskusteluissa on opeteltu esimerkiksi turvallisia ja rauhoittavia iltarutiineja, joiden avulla käydä nukkumaan. Osa lapsista toivoo, että chat olisi auki myös yöllä, jolloin lasten kuuluisi nukkua. Liian usein lapset ovat itse vastuussa oman hyvinvointinsa kannattelusta”, SOS-Lapsikylän ehkäisevän digityön päällikkö Johanna Virtanen kertoo.
Kolmas voimakkaasti kasvanut keskusteluaihe liittyy kotiin ja perheeseen, joissa korostuvat vuorovaikutusongelmat vanhempien kanssa ja huoli oman vanhemman terveydestä tai taloudellisesta tilanteesta. Näihin liittyi jopa neljännes (25 %) kaikista keskusteluista ja teema on kasvanut edellisvuodesta 6 prosenttia.
”Kokemus huomioiduksi ja kuulluksi tulemisesta on lapsille valtavan tärkeää. Usein teini-ikäisten tunnot laitetaan murrosiän piikkiin ja kuitataan ne ohimenevänä ongelmana. Lapsi jää yksin tunteidensa ja huoltensa kanssa, ja tuntuu, ettei kukaan ymmärrä. Monille on helpompi puhua mieltä painavista asioista ulkopuoliselle chattaillen kuin kasvokkain läheisille”, Johanna Virtanen kuvailee.
Yhä useampi keskustelu johtaa yhteydenottoon viranomaisille
Yhä useampi Apuu-chatissa käyty keskustelu johtaa jatkotoimenpiteisiin (3 %), kuten yhteydenottoon lastensuojeluun tai oppilashuoltoon. Jatkotoimenpiteitä vaativien keskustelujen määrä on kasvanut 18 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Kasvussa ovat myös akuutit yhteydenotot, joissa chatin päivystäjä on yhteydessä poliisiin tai soittaa hätäpuhelun.
”Jatkotoimia edellyttää onneksi hyvin pieni osa keskusteluista. On kuitenkin huomattavaa, että tällä hetkellä soitamme hätäpuheluita lähes päivittäin, viime vuonnakin 322 kertaa. Yhä useammin yhteydenottojen syynä on, että lapset kertovat kokevansa väkivaltaa”, Johanna Virtanen kertoo.
Apuu-chatissa tarjotaan lapsille ja nuorille tietoa heidän oikeuksistaan ja ohjataan turvattomissa oloissa kasvavia lapsia heidän tarvitsemansa tuen ja palvelujen piiriin.
Apuu-chatissa käytyjen keskustelujen määrä on kasvanut vuosi vuodelta ja keskustelujen kesto pidentynyt.
Apuu-chat on Suomen suurin lasten ja nuorten chat, jossa käytiin vuonna 2023 yli 35 000 keskustelua, joka tarkoittaa lähes 100 keskustelua päivässä. Vuodesta 2022 keskustelujen määrä kasvoi 6 prosentilla. Lähes neljän vuoden aikana kohtaamisia on ollut jo lähes 110 000. Apuu-chat on avoinna joka päivä klo 9–22 ja siellä vastaavat SOS-Lapsikylän ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset.
Harrastuksista toivotaan lapsille ystäviä ja sisältöä elämään
Apuu-chatin keskustelujen teemat saavat vahvistusta SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuen datasta. Merkittävin syy harrastustuen hakemiselle on perheen taloudellinen ahdinko. Ilman tukea lapsella ei olisi mahdollisuutta aloittaa tai jatkaa itselleen merkityksellistä harrastusta. Toisaalta vanhemmat kantavat huolta lapsen hyvinvoinnista ja toivovat harrastuksen tuovan rutiineja, uusia kavereita ja merkityksellisyyttä lapsen elämään.
”Yhä useampi vanhempi on huolissaan lapsensa yksinäisyydestä ja se on merkittävä syy harrastustukihakemusten määrän kasvuun. Vuoteen 2022 verrattuna harrastuksen pariin autettujen lasten määrä kasvoi 25 prosentilla ja vuonna 2023 tukea myönnettiin lähes 2 500 lapselle”, kertoo Unelmista totta -harrastustuen ohjelmapäällikkö Päivi Häikiö SOS-Lapsikylästä.
”Harrastuksilla on paljon myönteisiä vaikutuksia lapsen ja perheen elämään. Kaverit, vahvistunut itsetunto, ruutuajan vähentyminen ja lisääntynyt iloisuus ovat muutoksia, joista lapset ja vanhemmat kyselyissämme kertovat. Harrastusten kautta lapset saavat myös lisää tärkeitä aikuisia tukiverkostoonsa. Vanhemmat kokevat, että avun ja mielekkään harrastuksen myötä huoli lapsen voinnista on vähentynyt merkittävästi”, Päivi Häikiö sanoo.
SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuen tavoitteena on vähentää haasteellisessa elämäntilanteessa olevien lasten ja nuorten vapaa-ajan eriarvoistumista ja syrjäytymistä, sekä edistää lasten tasa-arvoisia osallistumismahdollisuuksia. SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustukitoiminnan datasta selviää, että moni lapsi on arjessa väliinputoaja ja jää ilman harrastusta kuormittuneen perhetilanteen ja kustannusten nousun takia.
Lue Apuu-chatin vuosiraportti 2023 kokonaisuudessaan SOS-Lapsikylän verkkosivuilla.
Keskusteluaiheet Apuu-chatissa 2021-2023 ladattavissa tästä.
Keskustelujen määrä Apuu-chatissa 2020-2023 ladattavissa tästä.
SOS-Lapsikylä on lapsen oikeuksia edistävä kansainvälinen lastensuojelujärjestö. Tavoitteemme on, että jokainen lapsi ja nuori saa tarvitsemansa tuen kasvaakseen mahdollisuuksiensa mittoihin.
Olemme voittoa tavoittelematon lastensuojelun asiantuntija ja palveluntuottaja. Tarjoamme apua ja laadukkaita palveluita kunnille ja perheille. www.sos-lapsikyla.fi
Apuu- chat on tarkoitettu 7–15-vuotiaille lapsille tilanteeseen, jossa lapsi kokee olonsa huolestuneeksi, turvattomaksi tai uhatuksi ja tarvitsee apua. SOS-Lapsikylän ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset ovat chatissa joka päivä klo 9–22 varmistamassa, ettei yksikään lapsi jää ilman apua.
SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuen avulla vähennetään lasten ja nuorten vapaa-ajan vieton eriarvoistumista ja syrjäytymistä. Unelmista totta -harrastustuki on lasten ja nuorten ohjatun ja säännöllisen harrastamisen tukimuoto. Pienituloinen perhe voi hakea harrastustukea, mikäli lapsen harrastuksen aloittaminen tai jatkaminen ei olisi muuten mahdollista.
Kuva: Ada Nyyssönen