Allekirjoita vetoomus lasten kiusaamisen estämiseksi!
Kiusaaminen on viidenneksi yleisin ja yleinen ahdistuneisuus yleisin yhteydenoton syy SOS-Lapsikylän Apuu-chatissa, josta yli 100 lasta hakee apua päivittäin. Lasten välinen kiusaaminen voi olla fyysistä, verbaalista, sosiaalista ja digitaalista. Apuu-chatin tilastojen mukaan lähes 80 prosenttia, kiusaamisesta tapahtuu kouluympäristössä.
Keräsimme viime vuonna huikeat 18 000 allekirjoitusta kiusaamisen vastaiseen vetoomukseen, joka luovutettiin marraskuussa silloiselle opetusministeri Anna-Maja Henriksonille. Vetoomuksessa vaadimme päättäjiä toimimaan kiusaamista vastaan. Tänä vuonna esitämme päättäjille konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, jotka helpottavat toimeen tarttumista sekä asettavat toiminnalle enemmän painetta. Lainsäädännön ja oikein kohdennettujen investointien avulla päättäjät voivat toimia tehokkaasti kiusaamista vastaan. Lisäksi vaikuttamalla koulujen toimintakulttuuriin ja aikuisten asenteisiin lasten hyvinvointi kohenee.
Kiusaamisen kitkeminen ja siltä suojaaminen on ennaltaehkäisevää tukea, jota jokainen lapsi ja nuori tarvitsee kasvaakseen mahdollisuuksiensa mittoihin.
Aikuisten vastuulla on puolustaa lapsen oikeuksia
Jotta kiusaamiselle saadaan loppu, olemme tehneet vetoomuksen, jossa vaaditaan seuraavaa:
- Koulujen toimintakulttuurin muodostumista hyvinvointia tukevaksi on tuettava. Monissa tapauksissa koulujen toimintakulttuuri lähtee aikuisista ja aikuisten asenteita on muokattava tunnistamaan kiusaamisen eri muotoja ja luomaan kouluihin kaikkia tukevaa toimintakulttuuria.
- Kouluja on tuettava myös oppilashuollon vahvistamisella. Oppilashuolto on matalan kynnyksen nopeasti annettavaa tukea, jonka tarkoituksena on lainsäätäjän ohjeen mukaisesti ehkäistä korjaavan tuen tarvetta (HE 67/2013 ja 164/2014). Hyvin resursoidulla ja toimivalla oppilas- ja opiskeluhuollolla saadaan myös kevennettyä opettajien työkuormaa sekä vapautettua aikaa koululuokkien ryhmädynamiikan tukemiseen kiusaamista ennaltaehkäisevänä toimena.
- Kouluille/kunnille on asetettava sanktiot, kun perusopetuslain 29 pykälän mukaista velvoitetta turvata oikeus turvalliseen kasvuympäristöön tai ilmoitus kiusaamisesta laiminlyödään. Konkreettiset seuraukset ohjaisivat noudattamaan lakia, jossa säädetyt velvoitteet eivät välttämättä toteudu käytännössä. Ilmoituksen velvoitteiden laiminlyönnistä voi tehdä oppilas tai kuka tahansa koulun henkilöstöön kuuluva.
- Perusopetuslain 29 pykälän 7 momenttia pitää tarkentaa, niin että kouluympäristö käsittää myös somessa saman koulun oppilaiden välisen häirinnän ja kiusaamisen. Muutos lakiin asettaisi koulut vahvemmin vastuuseen puuttua somessa tapahtuvaan koulukiusaamiseen.
- Suomen edustajien tulee EU-lainsäädännössä edistää säädöksiä, jotka tekevät somealustoista turvallisempia. Teknologiayrityksille täytyy asettaa painetta väkivaltaisten ja laittomien lapsiin kohdistuvien sisältöjen kitkemiseksi.
Vetoomus luovutetaan vuoden lopussa opetusministeri Anders Adlercreuztille.
Ole kanssamme lasten puolella ja allekirjoita vetoomuksemme kiusaamisen lopettamiseksi!