Lapsioikeuslakimies pohdiskelee: Mitä lapsen suojelulla tarkoitetaan?
Yli neljännesvuosisata lastensuojeluun erikoistuneena juristina, enkä enää tiedä, milloin lastensuojelun asiakkuuden edellytys täyttyy. Sinänsä tämä on outoa, koska lastensuojelulain tarkoitus ei ole muuttunut, vaan se on pysynyt samansisältöisenä vuodesta 2008 alkaen.
Lastensuojelulain tarkoituksena on turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen ja erityiseen suojeluun viimesijassa sijoittamalla lapsi oman kotinsa ulkopuolelle, jos se on lapsen edun mukaisen huolenpidon kannalta välttämätöntä. Lastensuojelulain tarkoituksen toteuttaminen on lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun tehtävä.
Myös lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus hyvinvointinsa kannalta välttämättömään suojeluun ja huolenpitoon. Sopimuksen mukaan perheen yhtenäisyyden säilyttäminen on lastensuojelun ensisijainen tavoite, ja siksi sopimus velvoittaa tukemaan vanhempaa lapsen kasvatustehtävässä. Lapsi voidaan kuitenkin yleissopimuksenkin mukaan erottaa vanhemmastaan, jos lapsen etu sitä edellyttää ja lapselle on tällöin järjestettävä vaihtoehtoinen hoito erityisenä suojeluna.
Lastensuojelun aktiivinen muutostyöskentely lapsen suotuisan kehityksen ja hyvinvoinnin edistäjänä
Lastensuojelun työskentelyn lähtökohtana on lapsen tuen tarpeen tunnistaminen, jota ohjaa tutkittu tieto lapsen terveydelle tai kehitykselle vaaraa aiheuttavista tekijöistä. Tätä lapsen kasvun ja kehityksen asiantuntijoiden tuottamaa tutkittua tietoa on runsaasti saatavissa. Sitä täydentää lastensuojeluun kertynyt kokemustieto lapsen suotuisan kehityksen ja hyvinvoinnin riskitekijöistä sekä niiden vaikutuksista lapsen terveyteen tai kehitykseen.
Kun lapsen tuen tarpeet on tunnistettu, lastensuojelussa aloitetaan asiakassuunnitelmassa asetettujen tavoitteiden mukainen aktiivinen muutostyöskentely. Lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän ohjauksella lapsen tuen tarvetta vastaavilla avohuollon tukitoimenpiteillä toteutettavalla muutostyöskentelyllä pyritään poistamaan lapsen terveydelle tai kehitykselle vaaraa aiheuttava olosuhde tai edes vähentämään sitä siten, että lapsen myönteinen kehitys ja hyvinvointi tulee turvatuksi.
Jos lapsen asiakassuunnitelmassa asetettuja tavoitteita ei saavuteta järjestetystä tuesta huolimatta, eikä lapsen tuen tarve poistu tai vähene siten, että lapsen suotuisa kehitys tulee turvatuksi, lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän on pohdittava järjestettyjen avohuollon tukitoimenpiteiden sopivuutta ja riittävyyttä suhteessa lapsen tuen tarpeisiin. Jos avohuollon tukitoimenpiteet eivät riitä turvaamaan lapsen edun mukaisen huolenpidon toteutumista, lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän on arvioitava lapsen huostaanoton ja sijaishuoltoon sijoittamisen tarvetta.
Lastensuojelun viimesijainen velvollisuus on turvata lapsen oikeus kehittyä parhaaseen potentiaaliinsa
Lastensuojelun työskentelyn tavoitteena ei voi olla yksinomaan akuutin tilanteen rauhoittaminen ja sen hyväksyminen, että joidenkin lasten olosuhteet ja tilanne ovat pysyvästi epävakaat ja turvattomat. Tutkittu tieto samoin kuin kokemusperäinen tieto kertoo, että mitä pidempään lapsi elää olosuhteissa, jotka eivät täysimääräisesti turvaa hänen myönteistä kehitystään, terveyttään ja hyvinvointiaan, sen todennäköisemmin lapsen oikeus kehittyä parhaaseen potentiaaliinsa vaarantuu.
Lastensuojelussa tavoitellaan aina olennaista ja pysyvää muutosta, joka turvaa lapsen oikeudet sekä varmistaa jokaisen lapsen mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä ymmärrystä ja hellyyttä osoittavan aikuisen tuella ja ohjauksella turvallisessa ja virikkeellisessä kasvuympäristössä. Lastensuojelulaki on erityislaki. Lastensuojelun asiakkaana oleviin lapsiin ei voida soveltaa sosiaalihuoltolakia. Ei etenkään siten, että tehty ratkaisu on ristiriidassa lastensuojelulain tarkoituksen kanssa. Lapsen siirtoa lastensuojelusta perustasolle ei voida perustella sillä, että lapsen tuen tarve on jatkuva, toistuva, pysyvä tai pitkäaikainen, eikä muutos ole mahdollinen.
Lastensuojelulain logiikan mukaisesti lapsen edun mukaisen huolenpidon ja asetettujen tavoitteiden toteutumisen turvaamisessa edetään jatkuvasti intensiivisimpiin lastensuojelulain mukaisiin toimiin, jotta lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen toteutuu. Jos muutostyöskentelylle asetetut tavoitteet saavutetaan, lapsen lastensuojelun asiakkuus voidaan lopettaa. Tarvittaessa lasta ja perhettä voidaan edelleen tukea järjestämällä sosiaalihuoltolain mukaisia palveluja lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.
Lapsen ei tarvitse ainoastaan pärjätä sosiaalihuollon tuella. Lapselle tulee kaikissa tilanteissa turvata oikeus kehittyä parhaaksi mahdolliseksi itsekseen suotuisassa kasvuympäristössä, ja aivan erityisesti silloin, kun kysymyksessä on erityisen haavoittuvassa asemassa oleva lastensuojelun asiakaslapsi.