Vanhemmilla on haasteita jaksamisessa ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä – SOS-Lapsikylän VanhemmuudenApuusta huolestuttavia tilastoja
Vanhemmille tarkoitettu varhaisen tuen chat-palvelu VanhemmuudenApuu on toiminut jo vuoden. Chatista saadun datan perusteella moni jää vanhemmuuden kanssa yksin ja uupuu.
SOS-Lapsikylän VanhemmuudenApuu avattiin vuosi sitten, jotta kaikilla vanhemmilla olisi mahdollisuus varhaiseen ja helposti saavutettavaan tukeen maksuttomasti ja anonyymisti. Taustalla oli kohderyhmän tarve tuelle.
”Tavoitteenamme on tukea vanhempia matalalla kynnyksellä. Haluamme myös ylläpitää yhteiskunnallista keskustelua suomalaisten perheiden tilanteesta ja vanhemmuuden ilmiöistä. Siksi hyödynnämme VanhemmuudenApuusta saatua tietoa jatkuvasti tähän vaikuttamistyöhön”, sanoo SOS-Lapsikylän kehittämissuunnittelija Hanna Ryynänen.
VanhemmuudenApuun chattia kehitetään jatkuvasti palautekyselyn avulla ja ensi vuoden tavoitteena on yhteiskehittäminen palvelua käyttävien vanhempien kanssa.
Viimeisen vuoden aikana chatissa on käyty yli 500 keskustelua, joiden aikana vanhemmat ovat voineet yhdessä asiantuntijoiden kanssa tunnistaa erilaisia kuormitustekijöitä ja pohtia, miten omaan tilanteeseen voisi vaikuttaa. Chat on osoittanut tarpeellisuutensa myös silloin, kun on tapahtunut jotakin yhteiskunnallisesti järisyttävää, kuten Viertolan kouluampuminen viime keväänä. Kriisitilanteet ovat edellyttäneet myös yhteistyön vahvistamista muiden toimijoiden kanssa.
”Mikäli koemme, että chat-keskustelu ei tarjoa vanhemmalle riittävää tukea, rohkaisemme ja kannustamme vanhempaa hakemaan tukea esimerkiksi hyvinvointialueiden palveluista ja muilta järjestöiltä,” Ryynänen sanoo.
Puntarin datasta huolestuttavaa tietoa
Chatin lisäksi VanhemmuudenApuun verkkosivuilla on tarjolla asiantuntijoiden kehittämä Puntari-kysely, joka on auki ympäri vuorokauden. Puntari on itsearviointityökalu, jonka avulla vanhemmat saavat vastaustensa pohjalta palautetta nykyiseen elämäntilanteeseensa.
Puntarista saadun datan perusteella monilta puuttuu vanhemmuudessa tukeva läheisverkosto. Lisäksi vanhemmilla on haasteita huolehtia omasta palautumisesta, riittävästä unensaannista ja terveellisistä elämäntavoista. Lähes 40 % käydyistä keskusteluista koskee vanhemmuuden uupumusta tai muuta mielen hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvää teemaa.
“Hyvinvoinnista huolehtimista haastaa erityisesti perheen sisäisten vastuiden epätasainen jakautuminen. Myöskään parisuhteesta huolehtimiselle ei koeta olevan riittävästi aikaa”, Ryynänen sanoo.
Chatin ja itsearviointityökalun avulla kerätyt tiedot ovat samansuuntaisia: suomalaisilla vanhemmilla on haasteita jaksamisessa ja oman hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Perheiden tarpeita vastaavan ammattiavun hakemiseen on usein iso kynnys, vaikka vanhemmat kaipaavat apua voidakseen olla tukena omille lapsilleen.
”Me uskomme, että paras tapa tukea lapsia, on tukea vanhempia”, summaa Ryynänen.
Lisätietoja:
Hanna Ryynänen
kehittämissuunnittelija, VanhemmuudenApuu
0440650545
hanna.ryynanen@sos-lapsikyla.fi
VanhemmuudenApuu on auki joka päivä 17–22, eli juuri silloin, kun vanhemmat saattavat tarvita apua. Chatissa keskustellaan ammattilaisen tai koulutetun vapaaehtoisen kanssa nimettömänä ja luottamuksellisesti.