Lasten ääni kuuluviin Brysselissä
Ensimmäinen kerta lentokoneessa, maailman lasten edustaminen EU-parlamentissa ja keskustelu suosikkipoliitikon kanssa. Tätä kaikkea piti sisällään SOS-Kehittäjänuori Katariinan matka Brysseliin EU:n Lapsen oikeuksien päivän tapahtumaan 20.11.2024. Tapahtuman tavoitteena oli tuoda lasten ja nuorten ääni esiin europarlamentaarikoille.
”Päätöksiä tehdessä huomioitaisiin lapsen etu.” Näin Katariina tiivistää ajatuksiaan lasten ja nuorten osallistamisesta päätöksenteossa. Eri EU-maista tulleet nuoret, jotka olivat Eurochildin, SOS-Lapsikylän ja Pelastakaa Lapset -järjestön kutsumia, valitsivat käsiteltävät teemat yhdessä. Osa nuorista piti puheita ja osa kysyi kysymyksiä europarlamentaarikoilta. Yhteishenki nuorten kesken oli hyvä ja tahto kehittää yhteisiä asioita joukossa voimakas. Katariina arvosti mahdollisuutta edustaa omana itsenään. Hän kertoi, että tuntui siltä, että jokaisen, niin nuoren kuin poliitikonkin, asema ja rooli oli tilaisuudessa arvokas ja mielipide arvostettu.
Nuorten turvallisuus sosiaalisessa mediassa mietityttää
Nuorten oikeuksien toteutumiseen liittyen Katariinaa huolettavat erityisesti lasten ja nuorten turvallisuus ja turvan puute sosiaalisessa mediassa. EU-parlamentissa Katariina esitti päättäjille puheen, jossa kertoi muun muassa tutkimuksesta, jossa havaittiin, että peräti 21 % prosenttia 12–16 – vuotiaista ei osaa muuttaa sosiaalisen median sovellustensa yksityisyysasetuksia, puhumattakaan nuoremmista käyttäjistä. Lisäksi Katariina pohti voisiko eri sovelluksiin olla ”pääsykoe”, jonka suoritettuaan nuori vasta voisi käyttää sovellusta.
Katariina sai puheenvuoroonsa vastauksen mepiltä, jonka mukaan aihe on tärkeä ja siihen pitää puuttua. Somemaailman turvallisuutta verrattiin vastauksessa liikenteen ja autoilun turvallisuuden kehittämiseen ja siihen, kuinka tilanteen kehittyminen vie oman aikansa. Katariina arvostaa vastausta, mutta muistuttaa napakasti, että nyt on kuitenkin kyse juuri lapsia ja nuoria koskettavasta ja heidän turvallisuuteensa vaikuttavasta ilmiöstä, johon tulisi tarttua hanakasti ja pian.
Keskustelu suosikkipoliitikon kanssa
Matka Brysselissä huipentui europarlamentaarikko sekä työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnan puheenjohtaja Li Anderssonin henkilökohtaiseen tapaamiseen, jossa keskusteltiin lastensuojelun kysymyksistä, joita Katariina toivoisi kehitettävän Suomen ja EU-tasolla. Katariina iloitsi siitä, että kiireisellä poliitikolla oli aikaa ja tahtoa keskustella hänen kanssaan mm. nuorten mielenterveyspalveluista lastensuojelussa, jälkihuollosta ja lastensuojelusta aikuistuvien nuorten tukemisesta. Katariinaa ilahdutti, kun hän huomasi Anderssonin kirjaavan asioita muistiin ja todella arvostavan keskustelua nuoren kanssa.
Reissun jännitys ei päättynyt Parlamenttirakennukseen. Ensimmäinen kerta lentokoneessa sai jatkoa kolmella lentokerralla, paluumatkalla lumimyrsky-Jari yllätti reissaajat ja pitkä matka kotiin oli monia käänteitä ja jännittäviä tilanteita täynnä. Katariina kiteyttää onnistuneen reissun tärkeimmän annin hyvin: ”Se, että edustaa kaikkia maailman lapsia on aika iso juttu. Saan olla niiden ääni. Ei ole vain niin, että minä puhuin siellä, vaan se tulee vähän kuin kaikkien suusta.”
Kirjoittajat: Tessa Kouvolainen ja Reetta Pauni