Evakuoitu SOS-lapsikylä Gazassa tuhottu

Tulitauon myötä oli jälleen turvallista matkustaa, ja SOS-Lapsikylän henkilökunta Gazassa vieraili Rafahin lapsikylässä maanantaina, vain huomatakseen, että se oli täysin tuhoutunut.
”Entiset asuinrakennukset ovat muuttuneet raunioiksi”, sanoi Reem Alreqeb, Rafahin SOS-Lapsikylän vt. johtaja, joka oli mukana paikan päällä. ”Meidän on rakennettava kylä kokonaan uudelleen. Valitettavasti on todennäköistä, että Gazaan jääneet lapset ja henkilökunta joutuvat asumaan tilapäisissä suojissa pitkään.”
Rafahin lapsikylä evakuoitiin toukokuussa 2024, kun väkivalta eskaloitui ja lasten turvallisuus oli vaarassa. Vaikka kylä oli virallisesti tunnustettu humanitaariseksi keskukseksi, sen lähelle osui pommeja, jotka putosivat jopa 200 metrin päähän. Näiden vaarojen vuoksi henkilökunta päätti siirtää 33 lasta ja työntekijää Khan Younisin kaupunkiin, jossa he perustivat telttaleirin.
Päätöstä pohtiessaan Alreqeb totesi: ”Jos emme olisi lähteneet, olisimme todennäköisesti kaikki menehtyneet. Tämä on jälleen yksi traaginen muistutus siitä, että viattomat lapset kantavat tämän brutaalin sodan raskaimman taakan.”
Ennen kuin kylä hylättiin lopullisesti toukokuussa, yhteensä 68 lasta, 11 hoitajaa ja heidän perheensä evakuoitiin Rafahista Länsirannalle maaliskuussa. Rafahin lapsikylä perustettiin vuonna 2000.
Lapset Gazassa kaipaavat vanhempiaan
33 lasta, jotka tällä hetkellä asuvat SOS-Lapsikylän telttaleirissä Khan Younisissa, Gazassa, löytyivät ilman vanhempia ja erossa perheistään. Tässä väliaikaisessa kylässä he saavat välttämätöntä hoitoa, kuten lämpimän kodin, ravitsevaa ruokaa ja lääketieteellistä apua.
Vaikka Gazassa ei ole mahdollista käydä virallista koulua, henkilökunta aloitti kesäkuussa opetustilaisuuksia tarjotakseen lapsille rakennetta ja oppimismahdollisuuksia.
Psykologinen tuki on ensisijainen tavoite, ja tunnepurkausharjoituksia käytetään auttamaan lapsia selviytymään sekä keräämään tietoja heidän perheistään toivossa yhdistää heidät uudelleen.
”Heidän suurin kamppailunsa tällä hetkellä on valtava ikävä vanhempiaan kohtaan”, sanoi eräs henkilökunnan jäsen. ”Kaikki lapset toivovat pysyvää tulitaukoa ja mahdollisuutta palata pohjoiseen perheidensä luo. Eräs lapsi sanoi: ’Toivon tulitaukoa, jotta voin ajaa pyörälläni ilman pelkoa pommituksista.’”

Rafahin kylä: ’He toivoivat löytävänsä osan muistoistaan’
Alreqeb kertoi, että hän ja henkilökunta, jotka vierailivat Rafahin entisessä lapsikylässä maanantaina, olivat syvästi järkyttyneitä tuhon laajuudesta.
”Kukaan ei odottanut näin valtavaa tuhoa. Lasten edustaja kyseli jatkuvasti: ’Missä on kotini? Missä ovat lasteni muistot? Missä on paikka, jossa kokoonnuimme äitien kanssa? Missä ovat kollegojeni kodit?’”, hän kertoi. ”He toivoivat löytävänsä edes pienen osan muistoistaan ja lastensa muistoista, mutta valitettavasti kaikki oli täysin pyyhitty pois.”
Alreqeb ilmaisi toiveensa, että tulitauko pysyy voimassa ja johtaa kestävään rauhaan. Kuitenkin, vaikka näin kävisi, Gazan lapset tarvitsevat kiireellisesti apua pitkään. Kaikesta on akuutti pula: ruoasta, suojasta, lääketieteellisestä avusta ja psykologisesta tuesta.
”Koko infrastruktuuri – tiet, vesi- ja sähkönjakelu, asunnot, sairaalat, koulut – on tuhoutunut sodan aikana. Sen uudelleenrakentaminen vie vuosia,” Alreqeb totesi.
”Perheet eivät pysty tarjoamaan lapsilleen ruokaa ja vaatteita, ja he tarvitsevat valtavasti apua, sillä heidän opintonsa ovat olleet pitkään keskeytettyjä. Tilanne Gazassa on erittäin vaikea ja vaatii kaikkien instituutioiden yhdistettyjä ponnisteluja, jotta Gaza voidaan palauttaa sodan aikaista edeltävään tilaan,” hän sanoi.
Auta lapsia ja perheitä Gazassa ryhtymällä Rafahin SOS-lapsikylän lapsisponssiksi.