Mitä Suomen lapsille kuuluu? – Lähes 2 500 lasta puhui itsetuhoisuudesta SOS-Lapsikylän chatissa

11.3.2025
Tiedotteet

Kiristynyt taloustilanne ja yhteiskunnallinen epävarmuus näkyivät SOS-Lapsikylän ehkäisevässä työssä yhä useamman lapsen ja perheen pahoinvointina vuonna 2024. Perheiden taloushuolet näkyvät lisääntyneinä hakemuksina Unelmista totta -harrastustukeen ja Apuu- ja VanhemmuudenApuu-chateissa nousevat esiin uupumus, ahdistus ja masentuneisuus eikä 27 % vanhemmista koe selviävänsä eteenpäin omasta elämäntilanteestaan. Lapsien kanssa käynnistyneissä keskusteluissa noin 25 000 lasta koki olonsa huolestuneeksi, turvattomaksi tai uhatuksi ja tarvitsi apua.  

”Lasten ja perheiden hyvän arjen esteet ovat kasvaneet. Toiminnassamme ja sieltä kerätystä datasta näkyvät lapsiperheisiin kohdentuvat leikkaukset, vanhempien uupumus ja usean arjen voimavaroja kuluttavan asian yhteen kytkeytyminen. Mitä aiemmin pystymme auttamaan kiusattua lasta, ahdistunutta nuorta tai uupunutta vanhempaa sitä paremmin pystymme ehkäisemään ongelmien kärjistymistä”, sanoo SOS-Lapsikylän ehkäisevän työn johtaja Elina Stenvall. 

”On hienoa, että lapset ovat löytäneet Apuu-chatin ja uskaltavat kertoa omasta tilanteestaan mutta on erittäin huolestuttavaa, että heistä 38 % (N 29 717) haluaa keskustella ahdistuksesta tai kiusaamiskokemuksista. Vielä huolestuttavampaa on, että omasta itsetuhoisuudestaan haluaa puhua lähes 2 500 lasta tai nuorta. Miten saamme itseään vahingoittavat lapset turvaan itseltään tai hakemaan apua tilanteeseensa”, kysyy SOS-Lapsikylän Apuu-chatin tiimivastaava Reetta Kosonen.  

Jatkotoimien määrä on kasvanut 26 % 

Lapsella on oikeus saada tukea heti, kun tuen tarve havaitaan. Lapsen tarpeiden mukaisella tuella edistetään lapsen yleistä hyvinvointia ja kehitystä.  

”Teemme tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa, jotta kaikki lapset saisivat tarvitsemansa avun. Apuu-chatin suosio ja 26 % vuodesta 2023 kasvanut jatkotoimien määrä kertoo lasten ja nuorten tarpeesta saada tukea. Eri alueilla lastensuojeluilmoitukseen tarvitaan erilaisia ennakkotietoja lapsesta tai tilanteesta, mikä hidastaa lapsen saamista tuen piiriin. Tavoitteemme on rakentaa yhteistyötä niin, että lastensuojeluilmoituksen pystyisi tekemään lapsen asuinalueesta riippumatta mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti saadessamme lapselta avunpyynnön”, kertoo Elina Stenvall

”Kiireettömän kohtaamisen ja läsnä olevan turvallisen aikuisen kanssa keskustelu on olennaista lapsen luottamuksen synnyttämiseksi niin kotona, koulussa kuin ehkäisevässä työssämme. On tärkeää kuunnella ja nähdä lapsen näkökulma omasta elämäntilanteestaan ja tarvittaessa ohjata hänet keskustelemaan huoltajansa tai ammattilaisten kanssa”, sanoo Reetta Kosonen.  

Osa vanhemmista ei koe selviävänsä eteenpäin  

Riittämättömyyden tunteet ja stressi ovat läsnä useissa perheissä. VanhemmuudenApuu-chatissa 35 % avaa keskustelun vanhempana jaksamisesta ja uupumuksesta. Lasten ja perheiden näkökulmasta on hälyttävää, että jopa  
27 % VanhemmuudenPuntari-kyselyyn vastanneista yli 3 000 vanhemmasta ei koe selviävänsä eteenpäin omasta elämäntilanteestaan eikä suuri osa vanhemmista koe itsensä tai läheistensä voivan hyvin. 

”Vanhemmuuden uupumus näyttäytyy hyvän arjen esteenä. Miltei puolet Puntariin vastanneista vanhemmista ei syystä tai toisesta pysty huolehtimaan riittävästä unen, liikunnan ja ravinnon saannistaan. Levon vähäisyys, mahdollisuus itsensä ja parisuhteen hoitamiselle sekä tukiverkostojen puuttuminen myös puhuttavat vanhempia eniten. Voimavarojen puute vaikuttaa vanhemman kykyyn olla läsnä sekä kuunnella ja tukea lastaan, mikä saattaa taas näkyä lasten pahoinvointina”, sanoo SOS-Lapsikylän VanhemmuudenApuu-chatin kehittämissuunittelija Hanna Ryynänen.  

Perheiden avun tarve on kasvussa 

”Meillä on huoli siitä, että lapselle mieleisen harrastamisen esteet ovat lisääntyneet kustannusten nousun lisäksi kuormittuneen perhetilanteen takia. Vanhemmista noin 35 %* kokee taloushuolia eivätkä lapset halua kuormittaa vanhempiaan pyynnöillään esimerkiksi harrastusten tai hankintojen suhteen. Perheiden heikko rahatilanne näkyy kasvaneissa avunpyyntöjen ja tukihakemuksien määrissä Unelmista totta-harrastustukeen, joita saatiin 21 % enemmän kuin vuonna 2023”, kertoo SOS-Lapsikylän Unelmista totta -ohjelmapäällikkö Päivi Häikiö

”Harrastuksilla on tutkitusti lapsen kasvua ja kehitystä sekä yleistä hyvinvointia parantava vaikutus, joka tukee parhaimmillaan koko perhettä ja vaikuttaa lopulta koko yhteiskuntaan. Moni vanhemmista esimerkiksi kokee että harrastus on vaikuttanut lapsen yksinäisyyden vähenemiseen. Kyselyssämme 50 % vanhemmista kertoi, että lapsi on saanut uusia kavereita harrastuksesta”, jatkaa Häikiö.  


*VanhemmuudenPuntari-kyselyyn vastanneista vanhemmista 
 

Lisätietoja 
 
Elina Stenvall 
Ehkäisevän työn johtaja 
050 584 0279 
elina.stenvall@sos-lapsikyla.fi 
 
 
SOS-Lapsikylä on lapsen oikeuksia edistävä kansainvälinen lastensuojelujärjestö. Tavoitteenamme on, että jokainen lapsi ja nuori saa tarvitsemansa tuen kasvaakseen mahdollisuuksiensa mittoihin. Olemme voittoa tavoittelematon lastensuojelun asiantuntija ja palveluntuottaja. Tarjoamme apua ja laadukkaita palveluita hyvinvointialueille ja perheille. 

Apuu-chatin vuosiraportti 2024

 
Autamme verkossa 

Apuu-chat 7-15-vuotialle 
LakiApuu juristipäivystys 12–17-vuotiaille 
Let’sChat ukrainankielisille lapsille – tietoa suomeksi ja ukrainaksi 
LäksyApuu / LäxHjälpen 6-9-luokkalaisille – suomeksi ja ruotsiksi 
Ylitse MentorApp vertaistukea nuorille ja aikuisille 
VanhemmuudenApuu alaikäisten lasten vanhemmille 
Sekasin Kollektiivi mielenterveyden haasteisiin nuorille aikuisille 
 
 
Apuu-chat on Suomen suurin lasten ennaltaehkäisevä palvelu, jossa kohdataan yli 35 000 kävijää vuosittain.  

VanhemmuudenApuu on varhainen tuki kaikille alle 18-vuotiaiden lasten vanhemmille. Viime vuonna käytiin noin 600 chat-keskustelua vanhemmuuteen ja perhe-elämään liittyvistä teemoista. 
 
Unelmista totta –ohjelma on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista harrastustuen avulla pienituloisten perheiden lapsia ja nuoria auttavista tukimuodoista. Vuosittain lähes 3 000 lasta saa aloittaa tai jatkaa mieleistä ohjattua ja säännöllistä harrastusta tuen avulla.