fbpx

Omavalvonta-
suunnitelmat

Omavalvontasuunnitelmat ovat osa kaikkien toimipisteidemme laadunvarmistusta.

SOS-Lapsikylän omavalvontaohjelma perustuu lain sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta (741/2023) edellyttämiin omavalvontaohjelman velvoitteisiin. Omavalvontaohjelma tarkistetaan tarpeen mukaan ja vähintään vuosittain. Tutustu SOS-Lapsikylän omavalvontaohjelmaan.

Osana laadunvarmistusta kaikissa toimipisteissä on yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain (922/2011) mukainen omavalvontasuunnitelma (ovs).

Omavalvontasuunnitelmat päivitetään säännöllisesti ja käydään läpi uusien työntekijöiden kanssa osana perehdytystä. Omavalvontasuunnitelman rooli on olla aidosti tiimin työkalu toiminnan seurannassa ja kehittämisessä.

Omavalvonnan seurantahavainnot ja toimenpiteet Q3/2024

Q3 aikana raportointiin 179 poikkeamaa ja läheltä piti -tilannetta. Verrattuna edelliseen kvartaaliin asiakasprosessiin liittyvät poikkeamat ovat laskeneet. Asiakasturvallisuuden poikkeamissa oli pientä nousua erityisesti perhekuntoutuksissa, joissa perheen sisäisiä väkivaltatilanteita oli aiempaa enemmän. Valtakunnallisesti on nähtävissä palveluun tulevien asiakkaiden entistä pitkittyneemmät ja kriisiytyneemmät tilanteet. Haemme yhdessä henkilöstön ja asiakkaiden kanssa jatkuvasti tapoja, joilla voimme ennaltaehkäistä väkivaltaa.

Asiakasturvallisuuteen liittyviä riskiasteikolla 4-5 olevien poikkeamien taso säilyi kuitenkin edelleen 0,0001/ 1000 hvrk kohden.

Laadunhallinta

Q3 aikana kaikkien toimipisteiden itsearvioinnit valmistuivat ja sisäiset auditoinnit käynnistyivät. Sisäiset auditoinnit toteutetaan eri yksiköiden välillä. Kaikki SOS-Lapsikylän palveluvastaavat, laitosten johtajat ja kehittämispäälliköt on koulutettu sisäisiksi auditoijiksi. Laadun vuosikellon mukaisesti itsearviointien jälkeen samalla kriteeristön osa-alueella toteutettavat sisäiset auditoinnit toimivat tärkeinä ja tehokkaina vertaisoppimisen mahdollistajina, kun tietoa vaihtuu luontevasti auditointitilanteiden yhteydessä.

Q3 aikana perhehoitajille ja perhehoidon henkilöstölle järjestettiin Perhehoitoliiton  neuropsykiatrista erityisyyttä koskeva monimuotokoulutus sekä yhdessä SOS-kehittäjänuortemme ja lapsioikeusjuristimme kanssa Lasten oikeuksia perhehoidossa koskeva koulutus.

Perhekuntoutuksen ja perhetyön palveluiden henkilöstömme on jatkanut SDO:n kanssa toteutetussa koulutuskokonaisuudessa mielenterveyden ja päihdetyön osion parissa.

Omavalvonnan seurantahavainnot ja toimenpiteet Q2/2024

SOS-Lapsikylässä raportoitiin Q2/2024 aikana yhteensä 185 poikkeamaa ja läheltä piti tilannetta. Verrattuna edelliseen kvartaaliin työturvallisuuspoikkeamien määrä oli selkeästi alhaisempi. Näihin vaikuttavat merkittävästi hoidossa olevien asiakkaiden erilaiset tilanteet, joiden osalta tilanne on viimeisen kvartaalin aikana ollut rauhallisempi.

Asiakasturvallisuuteen liittyviä riskiasteikolla 4-5 olevia poikkeamia oli 0,0001/ 1000 hvrk kohden.

Asiakasprosessin poikkeamien seurannan tiivistyttyä poikkeamien määrä on noussut. Pyrimme toiminnassamme kaikin keinoin vahvistamaan asiakkaidemme osallisuutta. Tästä syystä seuraamme mm. sitä, miten lapset osallistuvat ikätason niin salliessa omiin neuvotteluihinsa. Viimeisen kvartaalin seurannan perusteella lasten osallistuminen neuvotteluihin on erityisesti tukiperhetoiminnassa melko alhaista. Työstämme tätä asiaa yhteistyössä hyvinvointialueiden vastuusosiaalityöntekijöiden ja lasten huoltajien kanssa.

Laadunhallinta

Labquality toteutti laadunhallinnan vuosikellon mukaisesti ulkoiset auditoinnit SOS-Lapsikylässä. Sisäisenä laadunhallintana käynnistettiin vuosittaiset itsearvioinnit toimipisteissä.

Kaksi lasta ja nainen piirtävät lattialla

Omavalvonnan seurantahavainnot ja toimenpiteet Q1/2024

SOS-Lapsikylässä on käytössä havaittujen puutteiden ja epäkohtien tunnistamiseksi ja korjaamiseksi Laatuportti toiminnanohjausjärjestelmä, johon henkilöstö sekä myös asiakkaat voivat raportoida havaitsemiaan epäkohtia. Laatuportti on osa laadunhallinnan kokonaisuuttamme, jonka pohjalta meille on myönnetty SHQS-laaduntunnustus.

Poikkeamia käsitellään sovittujen periaatteiden mukaisesti yksikkö- ja palvelulinjakohtaisesti. Poikkeamakoosteista myös raportoidaan johtamisjärjestelmän mukaisesti. Poikkeamia kerätään paitsi asiakas- myös henkilöstö, palo- ja toimitilaturvallisuuteen sekä tietosuoja- ja tietoturvaan ja asiakasprosessin laadunmukaisuuteen liittyen.

  • Q1 SOS-Lapsikylässä raportoitiin yhteensä 179 poikkeamaa ja läheltä piti tilannetta. Vuoden alusta toimintamme laajeni neljällä sijaishuoltoyksiköllä ja kahdella avopalveluiden yksiköllä mikä yhdessä loppuvuonna valmistuneen poikkeamakokonaisuuden täsmennyksen kanssa lisäsi merkittävästi poikkeamien määrää. Poikkeamien jakauma on säilynyt kuitenkin pitkälti samana, työturvallisuuspoikkeamien ollessa suurin yksittäinen ilmoitusryhmä.
  • Asiakasturvallisuuteen liittyviä riskiasteikolla 4-5 olevia poikkeamia oli 0,0001/ 1000 hvrk kohden.
  • Uudistimme ja täsmensimme Q1 aikana poikkeamien seuranta asiakasprosessin osalta. Tavoitteena on varmistaa ja saada entistä systemaattisemmin tietoa asiakasprosessin kriittisten asioiden toteutumisesta.

Laadunhallinta

Q1 toteutui laadunhallinnan vuosikellon mukaiset riskiarvioinnit ja päivitettiin omavalvontaohjelma. Yksikkökohtaisten omavalvontasuunnitelmien päivitys käynnistyi riskiarviointien pohjalta. Lisäksi perhehoidon, tukiperhetoiminnan ja sijaishuollon tiimeissä käsiteltiin Q4/23 asiakaspalautteet ja mietittiin niiden pohjalta tiimikohtaisia kehittämistoimenpiteitä. 

Omavalvonnan seurantahavainnot ja toimenpiteet Q4/2023

SOS-lapsikylässä on käytössä havaittujen puutteiden ja epäkohtien tunnistamiseksi ja korjaamiseksi Laatuportti toiminnanohjausjärjestelmä, johon henkilöstö sekä myös asiakkaat voivat raportoida havaitsemiaan epäkohtia. Laatuportti on osa laadunhallinnan kokonaisuuttamme, jonka pohjalta meille on myönnetty SHQS-laaduntunnustus.

Poikkeamia käsitellään sovittujen periaatteiden mukaisesti yksikkö- ja palvelulinjakohtaisesti. Poikkeamakoosteista myös raportoidaan johtamisjärjestelmän mukaisesti. 

  • Q4/2023 aikana SOS-Lapsikylässä raportoitiin yhteensä 93 poikkeamaa ja 40 läheltä piti tilannetta.  
  • Poikkeamia kerätään paitsi asiakas- myös henkilöstö, palo- ja toimitilaturvallisuuteen sekä tietosuoja- ja tietoturvaan ja asiakasprosessin laadunmukaisuuteen liittyen.  
  • Asiakasturvallisuuteen liittyviä riskiasteikolla 4-5 olevia poikkeamia oli 0,0001/ 1000 hvrk kohden.  
  • Uudistimme ja täsmensimme Q3 lopussa poikkeamakokonaisuuttamme ja sen seurantaa, erityisesti riskiarvioinnin osalta, jotta saamme jatkossa paremmin tietoa palveluidemme kehittämisen tarpeista.  

Laadunhallinta 

Q4 toteutui laadunhallinnan vuosikellon mukaiset sisäiset auditoinnit. Sisäisiksi auditoijiksi on koulutettu kaikki palveluvastaavamme ja kehittämispäälliköt, jotka auditoivat yksiköitä ristiin. Tätä kautta saamme paitsi arvokasta tietoa yksiköiden tilanteista, myös vertaisoppimista ja hyvien käytänteiden leviämistä toteutumaan samalla. Kaikki laaduntunnustuksen piirissä olevat toimipisteemme ja palvelumme auditointiin. Niiden pohjalta kehittämiskohteiksi on otettu mm riskiarviointien ohjeistusten täsmennys, esille nousseiden äänieristyspulmien ratkominen sekä pienten lasten palautteen keräämisen parantaminen. 

SOS-Lapsikylän omavalvontasuunnitelmat

SOS-Lapsikylä Etelä-Suomi

Ammatillisen tukihenkilötyön omavalvontasuunnitelma, Etelä-Suomi

Jälkihuollon omavalvontasuunnitelma, Etelä-Suomi

Laitoshoidon omavalvontasuunnitelma lastenkoti Kivis ja Esko, Etelä-Suomi

Laitoshoidon omavalvontasuunnitelma erityislastenkoti Rauha, Etelä-Suomi

Perhehoidon omavalvontasuunnitelma, Etelä-Suomi

Perhekuntoutuksen omavalvontasuunnitelma, Etelä-Suomi

Perhetyön omavalvontasuunnitelma, Etelä-Suomi

Tapaamispaikkapalveluiden omavalvontasuunnitelma, Etelä-Suomi

Tuetun asumisen omavalvontasuunnitelma, Etelä-Suomi

Tukiperhepalvelun omavalvontasuunnitelma, Etelä-Suomi

SOS-Lapsikylä Kaarina

Ammatillisen tukihenkilötoiminnan omavalvontasuunnitelma, Kaarina

Avoperhekuntoutuksen omavalvontasuunnitelma, Kaarina

Jälkihuollon omavalvontasuunnitelma, Kaarina

Laitoshoidon omavalvontasuunnitelma lastenkoti Kirre, Kaarina

Perhehoidon omavalvontasuunnitelma, Kaarina

Perhekuntoutuksen omavalvontasuunnitelma, Kaarina

Tuetun asumisen omavalvontasuunnitelma, Kaarina

Tukiperhepalvelun omavalvontasuunnitelma, Kaarina

 

SOS-Lapsikylä Oulu-Rovaniemi

Oulu

Laitoshoidon omavalvontasuunnitelma, lastenkoti Laituri ja Kippari, Oulu

Perhehoidon omavalvontasuunnitelma, Oulu

Perhekuntoutuksen omavalvontasuunnitelma, Oulu

Perhetyön omavalvontasuunnitelma, Oulu

Tukiperhepalvelun omavalvontasuunnitelma, Oulu

Rovaniemi

Perhehoidon omavalvontasuunnitelma, Rovaniemi

Perhetyön omavalvontasuunnitelma, Rovaniemi

Tukiperhepalvelun omavalvontasuunnitelma, Rovaniemi

 

SOS-Lapsikylä Savonlinna-Joensuu-Kuopio

Kuopio

Laitosmuotoisen perhekuntoutuksen omavalvontasuunnitelma, Kuopio

Perhehoidon omavalvontasuunnitelma, Kuopio

Perhetyön omavalvontasuunnitelma, Kuopio

Tukiperhepalvelun omavalvontasuunnitelma, Kuopio

Joensuu

Perhehoidon omavalvontasuunnitelma, Joensuu

Tukiperhepalvelun omavalvontasuunnitelma, Joensuu

Savonlinna

Ammatillisen tukihenkilötoiminnan omavalvontasuunnitelma, Savonlinna

Perhehoidon omavalvontasuunnitelma, Savonlinna

Tukiperhepalvelun omavalvontasuunnitelma, Savonlinna

 

SOS-Lapsikylä Tampere-Jyväskylä

Jyväskylä

Perhehoidon omavalvontasuunnitelma, Jyväskylä

Perhekuntoutuksen omavalvontasuunnitelma, Jyväskylä

Tukiperhepalvelun omavalvontasuunnitelma, Jyväskylä

Tampere

Jälkihuollon omavalvontasuunnitelma, Tampere

Perhehoidon omavalvontasuunnitelma, Tampere

Perhekuntoutuksen omavalvontasuunnitelma, Tampere

Tukiperhetoiminnan omavalvontasuunnitelma, Tampere

 

 

Ajankohtaista